Skip to main content
НАШИТЕ УСЛУГИ

Шпакловане

Шпакловане е вид строителна дейност, която се прави след нанасянето на мазилка и преди слагането на изолация, боядисване, лепене на тапети и др.

У дома е мястото,
където са любимите ни същества.

ремонт вкъщи

Шпакловане и видове шпакловка

Шпакловането е вид строителна дейност, която се прави след нанасянето на мазилка и преди слагането на изолация, боядисване, лепене на тапети и др. Добре направената шпакловка гарантира гладкост и издръжливост на стената и създава стабилна основа за последващите стенни покрития. Таванът също може да се шпаклова. Ако имаме поставен гипсокартон, шпакловката се нанася върху него. Чрез шпакловане се прави и обръщане на прозорци.

Различаваме изравняваща (основна) и фина (крайна) шпакловка. Изравняващата шпакловка се прави с цел да премахнем неравностите по стената и да запълним съществуващи пукнатини, които може да са останали след нанасянето на мазилката. Финната шпакловка се полага накрая за идеално гладка и права повърхност. Използва се най-вече за вътрешни стени и се нанася в много тънък слой. И двата вида шпакловки могат да се полагат както ръчно, така и машинно. Има разлика между състава на материала. При изравняващата шпакловка той е по-едър с добро сцепление и здравина и се нанася в слой от 3 мм до 2 см.

Според материалите, шпакловката може да бъде варово-циментова, гипсова или полимерна. Циментовата шпакловка е предпочитана за места с висока влажност и ниски температури. За вътрешни помещения с нормални нива на влажност най-подходяща е гипсовата шпакловка. Полимерната смес се използва по-скоро за финна шпакловка и се нанася в слой от около 0,5 и 0,6 мм. Има добро сцепление и ниско тегло.

Понякога преди слагане на плочки в баня или кухня са прави шпакловка с теракол. При нея може се монтира и мрежа, допълнително подсилваща стабилността на стената. Шпакловане с мрежа се използва и в други помещения по преценка на майстора. Например, ако се прави ремонт на стара къща, в която стените са компроментирани в много участъци, добре е да сложим и мрежа.

ремонт вкъщи

Условия при шпакловане

Добре е шпакловка да се прави в помещения с температура от 50 C до 300 C и влажност не повече от 60 %. За нормално изсъхване е препоръчително да няма въздушно течение. Може да покрием и прозорците, тъй като, ако попадне слънчева светлина върху шпаклованата повърхност, това може да предизвиква нарушения в нейната цялост и начин на съхнене. Нужни са маламашка, шпакла или мистрия, шкурка , миксер за разбъркване на сместа, торби със смес за шпакловка.

Шпакловане
ремонт вкъщи

Процедури при шпакловане

Първото нещо, което трябва да направим, е грундиране. Съставките на грунда дават по-добро сцепление и помагат за по-лесното разнасяне на материала при шпакловката. Нанася се слой грунд с баданарка или мече и се оставя да изсъхне за около 4 часа. Докато чакаме да изсъхне, може да приготвим сместа. Купуват се готови чувалчета с шпакловъчна смес, която се разрежда с вода в определено количество, според указаното върху торбата. Може да разбъркаме на ръка или машинно. Добре е материалът да се остави да „узрее“ т.е. да осигурим време на съставките да взаимодействат с водата и въздуха. Между 10 и 15 минути са достатъчно за това, но зависи все пак от вида материал.

Разбъркваме сместа отново и започваме да я нанасяме върху стената. Тактиката е следната – поставяме материал в единия край на маламашката като използваме шпакла или мистрия, нанасяме го в посока отдолу-нагоре и, когато той стане достатъчно количество, започваме шпакловката. С шпаклата почистваме маламашката, за да не остава материал по нея. С движения в кръг и под 300 ъгъл изглаждаме стената. Изчакваме да изсъхне първият слой, след което с шкурка изравняваме и шлифоваме пропуските в шпакловката. Това може да се направи и машинно – пазарът предлага машини за безпрахово шкурене. Преди да продължим с финната работа, може да премахнем прахта с четка. Това подобравя сцеплението между грубия и финия слой. Следва да направим нова смес за крайната шпакловка или да закупим готова по същите правила, които важат и за основната. Фината шпакловка се нанася на фин, равномерен слой върху основата. Този вид шпакловка съхне по-дълго– около 24 часа. И така – стената вече е подготвена за следващи покрития – тапети, боя и др.

Мога да те консултирам и да ти изготвя индивидуална оферта, ако ти предстои ремонт.

Свържи се с мен
АБОНИРАЙ СЕ

Използвай формата по-долу, ако си съгласен да ти изпращам специални предложения и новини

[mailpoet_form id=“1″]