Skip to main content
НАШИТЕ УСЛУГИ

Скрито Осветление

Скрито осветление играе голяма роля в превръщането на дома в удобно и приятно място, където с удоволствие да прекарваме времето си.

У дома е мястото,
където са любимите ни същества.

ремонт вкъщи

Скрито осветление – защо е нужно?

Обикновено ремонтираме дома си, не само защото искаме да го направим годен за живеене, но и за да създадем усещане за уют. Осветлението играе голяма роля в превръщането на дома в удобно и приятно място, където с удоволствие да прекарваме времето си. Ако искаме да постигнем осветеност, която ни допада, да разчупим интериора на жилището, да подчертаем по декоративен начин определени части от стаята, може да се спрем на скрито осветление. Съществуват различни начини, по които може да скрием осветлението. Може да вградим LED ленти, подсветки, лампи лунички или прожектори в специални архитектурни елементи като корнизи и окачени тавани, зад облицовъчен камък или да ги поставим в ниши в стените. Конструкциите, в които може да скрием осветлението се правят най-вече в спалнята или хола. За баня или кухня не са препоръчителни, тъй като обикновено в тези помещения има необходимост от пряка силна светлина.

ремонт вкъщи

Скрито осветление на таван

За изграждането на тавана се ползват UD или CD профили, които оформят конструкцията. Ако искаме да постигнем и добра изолация, може да се постави вата между повърхността на тавана и профилите. Ватата служи и за добра звуко и топлоизолация. Върху профилите със специални болтове (рапидни винтове или рапидки) се закрепят плоскостите от гипсокартон. Тяхното поставяне трябва да бъде такова, че да се образува ниша. В нея се крият осветителните тела или елементи, които ще придадат щипка драматичност и загадъчност на обстановката в конкретното помещение.

Важно е още преди да се закрепи LED лентата или да се сложат лампичките, да се определи от къде ще минават кабелите и къде ще е разположен трансформаторът, захранващ светлинната система. В противен случай, може да се наложи да разваляме цели конструкции. Добре е да се консултираме със специалист за вида лампички и техния ампераж, за силата на трансформаторът и включването му към електрическата мрежа.

Трябва да оставим определено разстояние между кутията от гипсокартон и стената, за да може да се бръкне с една ръка в нишата и да се смени лампичка или LED лента. Гипсокартоненият таван не е нужно да е с прави очертания, макар че те са най-лесни за изпълнение. Може да има разчупена форма, наподобяваща, например морски вълни. Така светлината ще образува още по-интересни сенки и ще поставя желаните акценти.

Скрито Осветление
ремонт вкъщи

Скрито осветление вградено в стени

На същия принцип може да се вгради скрито осветление в стените. С помощта отново на плоскости се правят издадени навътре към стаята части от стената, които може да бъдат с прави очертания, вълнообразни, назъбени или с всякакви чудни форми. Така се образува скрита ниша, в която се слагат съответния вид светещи ленти, лампички, прожектори, подсветки.

Светещите елементи трябва да се поставят през определено разстояние, например лампички-лунички с размер от 10 см се монтират на 120 см една от друга. Светлинните подсветки могат да сменят цветовете или интензивността на светене посредством специално дистанционно, така че да отговарят на моментното състояние на обитателите на стаята.

Скрито Осветление
ремонт вкъщи

Правила при поставяне

Поставянето на скрито осветление има правила, съобразени с това в коя посока попада светлината, какви отсенки прави. Ако например искаме да акцентираме върху обект на изкуството – камина, скулптура, ваза, може да го направим от няколко ъгъла за по-добър ефект.

Има различни начини за осветяване на помещенията в жилището. Несъмнено комбинацията между отделните вариант създава уют, буди любопитство у гостите и създава чувство на удовлетворение у домакините. Представете си един красив полилей, падащ от тавана, в съчетание със светлини скрити в стената или лунички, разположени по пода. Не е ли красиво?

Мога да те консултирам и да ти изготвя индивидуална оферта, ако ти предстои ремонт.

Свържи се с мен
АБОНИРАЙ СЕ

Използвай формата по-долу, ако си съгласен да ти изпращам специални предложения и новини

[mailpoet_form id=“1″]