Skip to main content
НАШИТЕ УСЛУГИ

Отопление и Вентилация

Поради спецификите на умерения климат в нашата страна, се налага да отопляваме жилищата през зимата и да ги охлаждаме през лятото. Системите за отопление и вентилация (ОВ) подпомагат за поддържането на благоприятен климат у дома.

У дома е мястото,
където са любимите ни същества.

ремонт вкъщи

Отопление и вентилация

Вариантите за отопление са много. Електроуредите на ток са най-разпространени, тъй като лесно се монтират и използват. Но пък покачват значително разхода за ток през студените месеци. Парната система към ТЕЦ също се използва в много домакинства, но доста често се оказва нерентабилна. За малко жилище или апартамент подходящ е вариантът на ток, но за големи апартаменти или еднофамилна къща трябва да се търси по-мащабно решение – система, която да отоплява във всяка стая и помещение и да разпределя топлината равномерно.

ремонт вкъщи

Отопление с котел

Такъв вариант е използването на котел, като видът му зависи от горивото, с което се захранва. Това може да бъде течно гориво, газ, дървесина или пелети. Ето как работи котел на пелети. Слага се в сервизно помещение и се свързва към водопреносната и електрическата мрежа, а тръбата за димоотвод на котела се присъединява към комина. Затоплената от котела вода се движи по тръби и достига радиаторите в отделните стаи.

Котелът се състои от две части – горивна камера и бункер за пелетите. Пелетите преминават през специален шнек, свързващ двете части и така стигат до камерата. Тя се намира зад метална врата, а под нея има пепелник, където попада отпадъчната пепел. Работният процес се управлява от дисплей върху камерата. От него се задава температурата на водата и се следи разпределението по тръбите. При достигането на посочената температура, горелката се почиства от пепелта като така се осигурява ефективното изгаряне на пелетите.

Като цяло всички системи, работещи на твърдо гориво имат един и същ принцип на работа. Разликата е само във вида на котела. Отоплението на газ обаче изисква изграждането на специална система, която трябва да бъде одобрена от газов надзор и да се сключи договор за присъединяване към съответния доставчик на газ.

При изграждането на отоплителна система с термопомпа, отоплението се случва чрез циркулация на въздух и/или вода. Обичайно се използват собствени водоизточници като сондажи. Този вид отопление наподобява принципа на работа на климатиците.

Отопление и Вентилация
ремонт вкъщи

Подово отпление

Друг вариант за отопление е подовото отопление. При неговото слагане върху недовършения под на стаята се поставят изолационни плочи, след това се монтират по специален начин тръби върху пода. Накрая тръбите се покриват със замазката на стаята, която трябва да бъде минимум 5 см. Този вид отопление е подходящо по-скоро само за една отделна стая, а не за цялото жилище.

Вече се спряхме на уредите на ток. В търговската мрежа има всякакъв вид отоплителни тела с различна степен на нагряване, консумация на ток, място на монтиране. Всеки вид има предимства и недостатъци. През последните години традиционните радиатори и конвектори отстъпват място на климатиците. При появата на първите климатици, те служат само за пускане на хладен въздух през горещото лято, но в наши дни всички фирми в бранша предлагат комбинирани климатици – за охлаждане и отопление.

Отопление и Вентилация
ремонт вкъщи

Отопление и вентилация с климатици

За да изберем правилния климатик, може да се обърнем към дадена фирма. Трябва да посочим височината на помещението и неговата квадратура, както и изложението на стаята, вида изолация и дограма. Специалистите ще ни насочат към определен вид климатик и ще определят къде може да се монтират външното и вътрешното тяло, къде да се оттича отпадната вода от работата на климатика и пр. Климатици може да се монтират във всяка една стая в зависимост от възможностите и желанието на собствениците.

В големи къщи или обществени сгради може да се инсталира вентилационна система, която да охлажда всички стаи, коридори, тоалетни помещения, но подобни инсталации имат доста висока цена. По-добре да се охлаждат конкретни помещения.
За охлаждане може да се използват и подвижни въздушни охладители. В някои от тях се сипва вода, която се охлажда, циркулирайки в тялото на охладителя.

Мога да те консултирам и да ти изготвя индивидуална оферта, ако ти предстои ремонт.

Свържи се с мен
АБОНИРАЙ СЕ

Използвай формата по-долу, ако си съгласен да ти изпращам специални предложения и новини

[mailpoet_form id=“1″]