Skip to main content
НАШИТЕ УСЛУГИ

Обръщане на Прозорци

Обръщане на прозорци е процес, който се прави след поставяне на дограма на прозорците в нашия дом

У дома е мястото,
където са любимите ни същества.

ремонт вкъщи

Кога се прави обръщане на прозорци

Обръщане на прозорци е процес, който се прави след поставяне на дограма на прозорците в нашия дом. След монтирането на дограмата, пространството около нейната рамка е твърде неравно в резултат от материалите, които са използвани за закрепване на прозорците. Има нужда да бъде заравнено и приведено в добър естетически вид. Това се прави именно чрез обръщане на прозорци. При този процес се създават ъгли между дограмата и стената.

Предлагат се специални профили за обръщане на прозорци, изработени от нераждаема пластмаса, която може да се боядисва. Те се монтират преди направата на мазилка. Биват два вида – профили за дограма и ъглови профили. При първия вид, размерът се определя от рамката на дограмата. Нужно е да отлепим самозалепващото фолио на гърба, за да монтираме профила. Първо залепваме вертикалните профили, след това хоризонталните. Дебелината на последващата мазилка се определя от профилите. Върху тях слагаме специално фолио, предпазващо рамката и стъклото на прозореца. Ъгловите профили имат ръбове от двете страни и ги слагаме с разтвор към ръбовете на отворите. След ъгловите профили монтираме метални “майки” (една майка под и една над прозореца) и ги нивелираме спрямо профилите. Следва полагане на мазилка и шпакловане, което ще създададе правилни ъгли и гладка повърхност при прехода от прозорец към стена.

ремонт вкъщи

Обръщане на прозорци с гипсокартон

Обръщане на прозорци с гипсокартон е най-предпочитаният метод за вътрешната част на прозореца. Преди да започнете обръщането, уверете се, че дължината на прозореца е гладка. Ако е нужно изрежете монтажната пяна. След това положете грунд и да го изчакайте да изсъхне. Грундирането заздравява основата на стената. Докато чакате да изсъхне, може да измерете нужните размери, да разчертаете и да изрежете гипсокартона с макетен нож. За размерите взимате разстоянието между рамката на прозореца и основата и дължината и ширината на стената навътре към стаята.

Плоскости от гипсокартон се закрепят със специално лепило. Пригответе сместа от лепило, като прочетете инструкциите за употреба върху кофата или чувалчето със сместа. Някои смеси изсъхват бързо, за това трябва да действате експедитивно и навреме да ги употребите. А други – трябва да се оставят леко да изсъхнат. Лепилото може да се сложи под формата на топки върху повърхността, която трябва да „обърнем“, но може да се нанесе и върху парчето гипсокартон за по-голяма сигурност. За да залепне добре гипсокартонът, притиснете го към стената в продължение на минута и леко почукайте върху него, защото така лепилото навлиза навътре. Ако натиснете по-грубо, това ще наруши цeлостта на плоскостта и ще размести лепилото под нея. Докато закрепвате парчето, следете за правилното нивелиране. Ако изцапате дограмата с лепило, почистете с обикновена намокрена гъба за съдове. Но бъдете бързи, защото ако засъхне, по-трудно ще се махне.

За оформяне на ъглите със сместа за гипсокартон се замазват ръбохранители. За добър външен ръб трябва да изтегляте инструмента (марстар или мистрия) максимално най-плътно от рамката на дограмата към ръбохранителя. Заравнете добре слоя с гипсокартон и подгответе мястото за шпакловане. Нужно е да направите разтвор с шпакловка. След като нанесете шпакловъчната смес с подходящите инструменти, шлифовайте с фина шкурка при наличие на леки неравности или ръбове. Ако трябва повторете процедурата още няколко пъти.

Обръщане на Прозорци
ремонт вкъщи

Обръщане с гипсова смес

Обръщането на прозорци с гипсова смес е друг начин. Прилага се, когато има много малко разстояние между дограмата и стената. Забъркваме смес за гипсова мазилка според указаното в инструкциите. Слагаме ръбохранители, върху които нанасяме мазилката с маламашка и заглаждаме с мастар или мистрия. След това правим кръгови движения с намокрена заглаждаща маламашка, за да изкараме гипсовото мляко от сместта. То се втрива в стената с чиста маламашка и така я заравнява. Материалът за обръщането трябва да е с точно определена консистенция, затова този процес се прави много прецизно. Тук също е нужно да зашкурим ъглите накрая.

Разгледахме най-често използваните начини за обръщане на прозорци от вътрешната страна на жилището. При външното обръщане процедурите са подобни с тази разлика, че може да го съчетаем с поставянето на външна топлоизолация.

Мога да те консултирам и да ти изготвя индивидуална оферта, ако ти предстои ремонт.

Свържи се с мен
АБОНИРАЙ СЕ

Използвай формата по-долу, ако си съгласен да ти изпращам специални предложения и новини

[mailpoet_form id=“1″]