Skip to main content
НАШИТЕ УСЛУГИ

Мазилка

Мазилка е тази част от строителната дейност, която се полага върху стени (вътрешни и външни) и тавани след зидарията.

У дома е мястото,
където са любимите ни същества.

ремонт вкъщи

Какво представлява

Мазилка е тази част от строителната дейност, която се полага върху стени (вътрешни и външни) и тавани след зидарията.

Необходими инструменти при тази процедура са: маламашка и мистрия, ракел, бъркалка и машина за разбъркване на вар, мастар, нивелир, пердашка, баданарка, мистрия, ренде, шпатула и др.

ремонт вкъщи

Варова мазилка

Варовата мазилка е доста популярна и се прави само върху зидария. Някои майстори отказват да работят с нея, защото е трудоемка, цапа повече и съхне дълго време. Понякога са нужни седмици, докато варта побелее. Чак тогава може да се продължи с останалите строителни дейности в помещението. Важно е стената да се нивелира, като освен нивелир се пускат и т.нар. ,,майки”. Това са метални сглобки, които се закрепят към стената с ивица от вар и определят нивата. За да подготвите стената за мазилка, може да я шприцовате (напръскате) с разтвор от цимент и вода, което значително улеснява задържането на варта. Може да използвате готова мазилка като на чувалчето е описано как се прави варовия разтвор. Обикновено за един чувал мазилка са необходими около 10 л вода.

Преди да започнете нанасянето на варта е добре да си приготвите предпазни очила и дреха с дълъг ръкав, тъй като варта може да хвърчи и да повреди очите или кожата. Докато измазвате стената се налага от време на време да изглаждате определени участъци от нея с подходящ инструмент. Оставете мазилката да изсъхне и на следващия ден с нивелир проверете дали нейната дебелина е еднаква навсякъде. След това може да махнете „майките“ и да пристържете (изпердашите) стената с помощта на гъба или педрашка. Така мазилката придобива здравина и издръжливост.

Мазилка
ремонт вкъщи

Турбозолната (машинна) мазилка

Турбозолната (машинна) мазилка придоби популярност през последните години. Турбозолът е материал на гипсова основа и се нанася с помощта на машина с впръскващ механизъм, която разбърква мазилката и да я нанася върху стената. Това значително улеснява майсторите и ускорява строителния процес. Необходими са торба със специална гипсова мазилка и торба с грунд. Има различни разновидности на пазара.

Преди нанасянето на мазилката стената трябва да се грундира и да се монтират „майки“ към нея за постигане на идеална повърхност. Сместа за мазилката се приготвя автоматично с помощта на машината като трябва да настроите нужния дебит на вода в зависимост от материала. Мазилката се нанася на хоризонтални ивици, които се припокриват леко. Когато цялата стена е покрита, тя трябва да се изравни с помощта на трапецовидна шпакла. Остава се за около 60 минути да изсъхне. При нужда от корекции, съответните места могат да се повторят с останалия разтвор. Когато мазилката се втвърди, цялата повърхност се навлажнява с маламашката с гъба чрез кръгови движения. След това се пристъпва към следващата стъпка от изграждането на стената – шпакловката.

Мазилка за топлоизолация

Мазилка за топлоизолация е суха прахова мазилка, която се поставя върху изградена топлоизолация. Специална смес за този вид мазилка се продава в чувалчета, като на всяка торба е оказано в какво съотношение да се разбърка с вода. Изборът на смес зависи от дебелината, която искате да постигнете. Мазилката се нанася вертикално по стената и процесът не трябва да бъде прекъсван, тъй като това може да доведе до неравности. След това, в зависимост от дебелината, мазилката се „драска“ в посока надолу или настрани с въртеливи движения.

Мазилка
ремонт вкъщи

Полимерни мазилки

Полимерните мазилки се използват за финно изравняване на стената и декоративни облицовки. Произвежда се от полимерни смоли и други синтетики. Различаваме акрилна, силиконова и силикатна полимерна мазилка. Акрилната е изградена от синтетични смоли. Силиконовата е направена от силиконова смола и има едновременно полимерна и минерална структура. Високото качество, надежност и издръжливост прави този материал за мазилка доста предпочитан. Силикатната мазилка е направена от течно калиево стъкло и се използва за довършване на повърхности.

Нанасянето на полимерна мазилка е много финна работа, тъй като се прави на тънък слой. Ако по стената има някакви неравности, образувани от основната мазилка, и решите да ги поправите с нанасянето на по-дебел слой от полимерната, ще се получи разлика в цвета и цялостта на финната мазилка. Този вид мазилка се нанася вертикално по стената и се „драска“ настрани, надолу или под 3600. Зимно време тя се стяга, а лятно – се разширява, което позволява на стената да диша и се избягва наличието на влага.

Мога да те консултирам и да ти изготвя индивидуална оферта, ако ти предстои ремонт.

Свържи се с мен
АБОНИРАЙ СЕ

Използвай формата по-долу, ако си съгласен да ти изпращам специални предложения и новини

[mailpoet_form id=“1″]