Skip to main content
НАШИТЕ УСЛУГИ

Лепене на Плочки

Лепене на плочки вече няколко десетилетия е предпочитан вариант за подово или стенно покритие в коридор, кухня, баня и мокри помещения. Плочките се превърнаха в неизменна част от жилището, като дори се използват за холове и спални.

У дома е мястото,
където са любимите ни същества.

ремонт вкъщи

Предимства и недостатъци на плочките

Плочките са предпочитани, защото са устойчиви на износване (запазват целостта си повече от 50 години), правят се от издръжлив и екологично чист материал, лесно се почистват и трудно може да се повредят, в случай, че не изпускате тежки предмети върху тях. На пазара се предлагат плочки с различни размери, цветове и шарки и може да удовлетворите всяко свое желание по отношения на вида им. Също така плочките са устойчиви на влага и не абсорбират добре течности. Не могат да се запалят или да изгният.

Проблемът е, че се правят от студен материал и държат студено. Решение на този проблем може да е монтирането на подово отопление или да се сложат килимчета на определени места като част от интериора. Но пък, ако живеете в страна с горещ климат, плочките са повече от идеални. Слагането им изисква добра концентрация и майсторлък, така че ако не сте сигурни, че ще се справите сами, по-добре потърсете майстор. Тъй като плочките имат голяма маса, основата, на която се слагат, трябва да е доста стабилна и да издържа на натоварвания. Ако по нея има несъвършенства, плочките може да се напукат. Голям минус е хлъзгавината на плочката, особено ако се намокри. Производителите работят в тази насока и на пазара вече има плочки с по-грапава повърхност.

ремонт вкъщи

Технология на лепене на плочки

ужните инструменти са: нивелир и отвес, мастар и маламашка с гребен, гумен чук.

Първо трябва да смесите лепилото за плочки с вода, както е показано върху торбата с лепило. Разбърквате бавно докато се получи хомогенна смес. Трябва да узрее около 5 мин и после отново разбъркайте на бавни обороти. Така не позволявате на да останат неразтворени бучки от сух материал.

Щом сместа е готова, може да пристъпите към лепенето. Лепилото се нанася с маламашка с гребен върху основата, която трябва да е грундирана, суха и чиста. Маламашката има зъби, чиято големина (обикновено между 4 и 10 мм) се определя от размера на плочките. Те помагат за правилното разпределение на лепилото. След като сте сложили лепило, трябва да притиснете плочката плътно към основата и да я наместите, за да се разпредели добре сместа под нея. Ако има разместване и са нужни корекции, това става с помощта на гумен чук. Между плочките остава разстояние, което се нарича фуга. За правилното разположение на фугите помагат т.нар. кръстчета. При плочки с по-голям размер фугите са по-широки, защото поемат деформации в следствие от температурни разлики. Когато свършите с лепенето, имайте предвид, че технологичният период на изсъхване на лепилото е около 24 часа. Не е препоръчително да стъпвате по пода, преди да е изтекло това време.

Лепене на плочки
ремонт вкъщи

Лепене на плочки

Лепенето има свои особености в зависимост от вида плочки и от помещението, в което се слагат. Например, ако слагате плочки в банята, е нужно да започнете залепянето от сифона към краищата на помещението. Също така, ако банята е малка на квадратура, се препоръчва поставянето и на малки по размер плочки, за да се постигне добър наклон. При някои помещения може да се наложи допълнителна нивелирана мазилка на стените, за да може плочките да се лепят отвесно и минимум лепило.

Ако стаята има чупки и няма как да се използва точен брой цели плочки, се налага рязане на плочки. То се прави с обикновени инструменти или с машина. Този процес създава прах, затова е добре да го вършите настрани от повърхността, върху която лепите плочките.

Мога да те консултирам и да ти изготвя индивидуална оферта, ако ти предстои ремонт.

Свържи се с мен
АБОНИРАЙ СЕ

Използвай формата по-долу, ако си съгласен да ти изпращам специални предложения и новини

[mailpoet_form id=“1″]