Skip to main content
НАШИТЕ УСЛУГИ

Зидария

Зидария наричаме конструкция, изградена от строителни елементи, поставени един върху друг.

У дома е мястото,
където са любимите ни същества.

ремонт вкъщи

Методът зидане

Зидането е метод, познат от древни времена, който значително се е подобрил през годините. Прави се главно с тухли, строителен камък или различни видове блокчета. Едно от предимствата е, че когато се използват правилните материали и работата се върши от добър майстор-зидар, устойчивостта на сградата значително се повишава. Зидарията защитава сградите от пожари. Недостатъкът е, че някои промени в атмосферните условия оказват разрушително влияние. А за да избегнем образуване на слягания, трябва да градим върху стабилен фундамент.

ремонт вкъщи

Изграждане на зидария

За зидария ни трябват гумен чук, нивелир и отвес, вар и цимент и съответния вид тухли или блокчета. Има основни стъпки, които се следват, но и някои различия в зависимост от тухлите.

Важно е основата, върху която зидаме да е стабилна и да има добра нивелация. С помощта на нивелира и строителен конец проследяваме нивата на обекта. Нивелирането се прави на две места. По време на самата работа се правят проверки за правилното разположение на тухлите. Първият ред е най-важен, защото ако стената тръгне накриво още от началото, това е предпоставка за проблеми със здравината. Някои тухли имат специфични зъбове, които трябва да се напасват.

Тухлите се закрепят с помощта на специален варово-циментов разтвор за зидария, който може да направим сами или да купим. Готовият вариант е по-скъп, но ще ни улесни. На чувалчето с разтвора е посочено как се работи с него. Когато първият ред е готов, трябва да изчакаме около час, за да се получи спойка между тухлата и фундамента. Може да пуснем още не повече от 3-4 реда за деня. Използва се отвес, за да следим вертикалната нивелация на зида. Една стена от 25 – 30 m2 се прави приблизително за 2 дни и половина. Интересно е това, че метода по който се прави зидария не се е променил много с развитието на строителството. Една от по-съществените разлики в методологията е, че при завършването на стена, при свръзката в тавана сега се използва монтажна пяна, за разлика от стария метод, при който се използваха дървени клинове, за да се завърши зидарията.

Зидария
ремонт вкъщи

Видове тухли за зидария

 • Зидария с тухли Винербергер
  Този вид тухли се предлагат в различни размери, дебелина и свойства. Те са здрави и имат добри изолационни качества. Благодарение на своята структура, регулират климата в стаята или сградата. Постоянно се разработват нови видове тухли от този тип, които улесняват все повече процеса на зидане.
 • Зидария с тухла единици
  Според технолозите това е един от най-добрите начини на зидане, защото придава здравина на стената и може да издържи до 70-80 години. Стандартният размер на тези тухли е 120 мм/250 мм/65 мм. Подходящи са за зидария, при която се редуват напречни и надлъжни разположения.
  Зидария с тухли четворки – Този вид тухли се полагат винаги по дължина. Техният размер е 250 мм/250 мм/120 мм. Това е най-предпочитана тухла за монолитно строителство, защото има голяма якост и издържа на силно натоварване.
 • Зидария с тухли итонг (газобетон)
  Този вид тухли са топло- и шумоизолиращи, влаго- и пожароустойчиви. Продават се с различни размери и качества. Зидарията се прави със специално лепило за итонг. Налага се използването на трион за рязане на газобетон, когато тухлата е по-голяма от мястото, на което трябва да се сложи. Когато изграждаме външна стена, след всяка тухла се шпаклова от външната страна. Целта е да се предотврати навлизането на вода и влага в тухлата. Страничният ефект на зидането с итонг е, че ако газобетонът се намокри преди да се постави, той става неизползваем.

Мога да те консултирам и да ти изготвя индивидуална оферта, ако ти предстои ремонт.

Свържи се с мен
АБОНИРАЙ СЕ

Използвай формата по-долу, ако си съгласен да ти изпращам специални предложения и новини

[mailpoet_form id=“1″]