Skip to main content
НАШИТЕ УСЛУГИ

Гипсокартон

Строителството посредством гипсокартон е все по-популярно като технология през последните години.

У дома е мястото,
където са любимите ни същества.

ремонт вкъщи

Материала гипсокартон

Гипсокартон е материал, който улеснява изграждането на различни архитектурни елементи като окачени тавани, повдигнати подове, преградни стени, фасадни обшивки и др. Изграждането с гипсокартон е бързо, в сравнение с монолитното строителство, а материалите са леки, което помага на проектантите като нас да създадат уникален дизайн в домовете на своите клиенти.

ремонт вкъщи

Гипсокартон предимства и характеристики

Както подсказва самото име, платната от гипсокартон са изградени от два пласта картон, като между тях има пласт от гипс. Той служи както за изграждане на различни елементи, така и за топлоизолация. Добрата топлопроводимост и пожароустойчивост на материала позволява това. Тези плоскости са леки и лесно се монтират. На достъпни цени са и пренасянето им до обекта, дори с лека кола, не представлява трудност поради не много големите размери и тегло (за разлика от тухлите, които може да доведат до мускулна треска). Гипсокартонът обикновено има една и съща ширина от 120 см и различни дължини – най-често 200 см, 250 см и 260 см. Стандартната дебелина на плоскостите е 12,5 мм. Използват се и такива с размер 9 мм или 6 мм при по-специални декорации или когато е нужно да се поставят на разстояние от основата на стената, пода или тавана. Различаваме обикновен (бял), влагоустойчив (зелен) и пожароустойчив (червен) гипсокартон.

Лесното изграждането и обслужване след това на всякакъв вид комуникации (силно и слаботокови инсталации, ВиК, ОВ) е друго предимство на гипсокартона.

Гипсокартон
ремонт вкъщи

Поставяне и употреба на гипсокартон

Има тънкости при използването на гипсокартон в зависимост от това къде ще се използва. Монтирането на гипсокартон върху стена, например, може да стане по два начина – гипсокартонът се прикрепя към конструкция от CD и UD профили или се залепва за стената. CD и UD профилите се използват за изравняване на стената и за пускане на ниво с помощта на лазерен нивелир. Върху тях се прикрепя гипсокартона чрез видии, или т.нар. рапидки. Нужно е да се сложи и вата (стъклена, каменна или минерална), която допринася за топлинната изолация, а също така има и звукоизолиращи качества.

При залепяне на гипсокартон към стената трябва да се използва само специално лепило с високо качество. То се разпределя на топки по стената. При крива стена се мери денивелацията. От нея зависи размера на топките. Гипсокартонът се притиска много внимателно към лепилото. Между отделните плоскости се образува фуга, която трябва да се запълни с фугираща смес. След като сместа е нанесена върху фугата се слага прикрепяща лента. Тя може да бъде самозалепваща, стъклофазерна или хартиена и осигурява стабилността на фугата. На следващия ден е добре да се изшкурят всички фуги. Стената с гипсокартон се шпаклова допълнително за здравина или се боядисва.

Както споменах и по-горе, освен за изолация, гипсокартон се използва и за създаване на декоративни елементи от архитектурата като окачен таван, например. Вграждането на скрито осветление допълнително може да придаде красота и уют.

Гипсокартон
ремонт вкъщи

Скриване на недостатъци

Гипсокартон понякога се използва и за прикриване на недостатъци на монолитното строителство. Като цяло то е идеален вариант за създаване на уникалност и идентичност на пространствата.

Мога да те консултирам и да ти изготвя индивидуална оферта, ако ти предстои ремонт.

Свържи се с мен
АБОНИРАЙ СЕ

Използвай формата по-долу, ако си съгласен да ти изпращам специални предложения и новини

[mailpoet_form id=“1″]