Skip to main content
НАШИТЕ УСЛУГИ

ВиК Инсталации у Дома

ВиК Инсталации у Дома – когато строим ново жилище, снабдяването с вода е от жизненоважна необходимост.

У дома е мястото,
където са любимите ни същества.

ремонт вкъщи

ВиК инсталации у дома

Вода се използва за миене, чистене, готвене, за хигиенни нужни, за релаксация. ВиК системата достига до входа на жилището и по тръби се разпределя из стаите, в които се използва вода. В банята, тоалетната и кухнята има нужда от голямо количество вода. Водата достига до мивките, до душа, до ваната, до тоалетната структура, участва във функционирането на бойлера, съдомиялната, пералнята и други уреди. Ето защо правилното изграждане на ВиК системите у дома е от съществено значение.

Когато правим ВиК инсталация няма място за компромиси с качеството на материалите, защото структурите от тръби остават скрити зад стени и плочки и при възникнали повреди достъпът до тях е ограничен. Повечето дейности по изграждането на ВиК са непосилни за човек без опит, затова по-добре да потърсим специалист. Нужно е да предоставим план за разположението и размерите на санитарните тела и домакинските уреди, ползващи вода. По него майсторите ще се ориентират какви процедури да правят, какви материали са нужни, колко време ще отнеме. Ако решим, че в бъдеще може да добавим още водни удобства в банята и кухнята, в плана трябва да предвидим изводи и за тях. По-лесно е да се монтират ВиК елементи при ново строителство. Сложно става, ако трябва да се развалят съществуващите инсталации и да се подменят с нови по-модерни, по-ефективни и по-икономични.

ремонт вкъщи

Тръбитеза ВиК

Тръбите за ВиК инсталацията в банята с помощта на приспособления (фитинги, колена, муфи) се свързват по два основни начина. При последователното свързване се свързват всички санитарни уреди – един след друг. Недостатък е, че се понижава налягането, когато използвате уредите едновременно. При свързване с използване на колектор уредите се свързват в отделни участъци от тръбопровода, като всеки извод за уред има спирателна арматура или кран. По този начин, ако се счупи само мивката, не трябва да се изключва цялата инсталация. Тъй като няма постоянна свръзка между всеки отделен елемент, проблемът с намаляването на налягането не съществува.

След като са свързани помежду си, уредите в банята следва да се присъединят към мръсния канал. Важен е хоризонталният наклон към канала – не по-малък от 1 см. на метър тръба. В повечето случаи се прави главна „магистрална“ тръба, която се опъва до последния санитарен уред в жилището. Тя се свързва с мръсния канал. ВиК тръбите се закрепват към стената с крепежни елементи като скоби и клеми. Тръбите може да се скрият в пластмасови кутии или зад панел от гипсокартон. Не ги крийте под циментова плоча, защото достъпът до системата е изключително труден и ще отнеме много време да намерите правилната тръба.

В началото на инсталацията се поставя контролен вентил. След това се монтира филтър за грубо пречистване, водомер и филтър за фино пречистване. После се свързват уредите или се поставя колектор.

ВиК Инсталации у Дома
ремонт вкъщи

ВиК инсталации у дома

Освен банята, кухнята също е помещение с висока консумация на вода. Ако искаме да направим ремонт на кухнята без да копаем допълнителни канали, може да прекараме тръбите плътно пред стената и да изградим предстенна обшивка. Тръбите се монтират със скоби към стената под наклон 2%, за да може водата да се оттича без проблем и да се избягват запушвания. В повечето случаи тръбите за топла вода се прекарват над тези за студена. Колената, с които свързваме смесителя за мивката се монтират само с един винт, тъй като се налага да бъдат преместени след изграждането на предстенната обшивка. За свързване на мивката се използват гъвкави тръби с ъгъл на огъване до 900. Така няма нужда да слагаме много фитинги, защото използването на прекалено много свързващи елементи увеличава възможността да се появи протичане. Извивките на гъвкавите тръби предотвратяват намаляване на налягането, което би се появило при изцяло изграждане с твърди връзки.

В миналото се използваха метални тръби за водопровод, които имаха няколко основни недостатъка:

  • Всички чупки се правеха посредством колена, муфи и нипели, които се навиваха едно към друго на резба.това правеше монтажа изключително труден;
  • Тези тръби събират много ражда от вътрешната си страна, което за кратко време ги прави негодни за употреба и влошава качеството на питейната вода;
ВиК Инсталации у Дома
ремонт вкъщи

Различните видове тръби

В съвремието се използват тръби от полипропилен и полиетилен. И двата материала са гъвкави, лесно сглобяеми и не наслагват по себе си вредни частици. Полипропиленовите тръби се използват най-често в домашни условия за скрит монтаж в стени или подове. Свързват се посредством нагряване с поялник и слепване една за друга. Добре направените връзки са изключително издръжливи. Полиетиленовите се свързват посредством така наречената бърза сглобка и се използват повече за промишлени цели.

Завършващият етап от направата на банята е монтажът на санитарията. На пръв поглед изглежда лесно, но си има своите специфики. Повече трябва да се обърне внимание и да се прояви прецизност при монтажа на моноблок, мивка, смесител, особено, ако са с модерен дизайн и нестандартни изводи за захранване. Вграждането на отделни елементи от санитарията като например душ пити, тоалетна чиния тип структура, също изискват умения и опит.

В поддръжката на една баня може да се включва подмяна на кранчета, батерии, ревизиране на фугите, подмяна на меки връзки. При всяко едно от тях може да се получи усложнение от типа скъсване на тръба, липса на специфичен инструмент за демонтаж, което води до оскъпяване на ремонта. Във всички случи би било полезна една предварителна консултация с домашен майстор.

Мога да те консултирам и да ти изготвя индивидуална оферта, ако ти предстои ремонт.

Свържи се с мен
АБОНИРАЙ СЕ

Използвай формата по-долу, ако си съгласен да ти изпращам специални предложения и новини

[mailpoet_form id=“1″]